Član mariborskega društva H2O team Jure Daić, bo v začetku septembra postavljal globinske državne rekorde v prostem potapljanju v sosednji Hrvaški. Med 1. 9. in 7. 9. je najavil državne rekorde v vseh globinskih tekmovalnih disciplinah:

 

– CWT,

– CNF (potop s konstantno obtežitvijo s plavutmi in brez),

– FIM (prosti potop); in netekmovalnih,

– VWT (spremenljiva plovnost),

– NLT (no-limits).

 

Katere rekorde bo postavljal je odvisno od vremena in razpoložljivosti sodnikov. Zaradi nepredvidljivosti vremena in zasedenosti sodnikov bo z rekordi začel mogoče že 31. 8. in zaključil 8. 9. 2014.

 

plakat_skandalopetra_novo - malaV soboto, 6. 9. 2014, pa je Jure napovedal svetovni rekord v disciplini skandalopetra, ki predstavlja zgodovinske zametke globinskega prostega potapljanja. Pri tej disciplini se potapljač na čolnu prime za kamen, ki ga potegne v globino. Pri tem potapljač ne sme uporabljat potapljaške obleke, maske, plavuti in ostale moderne opreme. Dovoljena je le ščipalka za nos in varnostna vrv s katero se potapljač pripne za vrv za katero je zavezan kamen. Potapljača s pomočjo te vrvi na površino potegne asistent na čolnu, potapljač pa med tem stoji na kamnu, ki se dviguje. Aktualni svetovni rekord -112m ima Nemec Andreas Güldner, Jure pa se bo skušal potopiti vsaj -113m globoko.

 

Več o samem rekordu je objavljeno na uradni spletni strani rekorda: http://www.skandalopetra.h2oteam.com , kjer bodo sproti objavljal vse novice s treningov in rekordnih potopov.

 

 

Povezane slike: