1V soboto, 8.oktobra, se je na gala večeru v kulturnem domu in v občinski dvorani Mestne občine Nova Gorica, z razglasitvijo zmagovalcev in s projekcijo prispelih posnetkov in podvodnih videov, zaključil 8. mednarodni (evropski) festival podvodne fotografije in videa VODAN 2005.Kulturno in športno društvo Vodan iz Nove Gorice že osmo leto zapored razpisalo in organiziralo mednarodni natečaj v podvodni fotografiji in videu; 8. mednarodni natečaj v podvodni fotografiji in videu Vodan 2005 je potekal pod pokroviteljstvom Slovenske potapljaške zveze in v sodelovanju z Javnim skladom za kulturo RS.

Podvodni fotografi so se letos potegovali za priznanja v devetih fotografskih kategorijah, podvodni snemalci pa so sodelovali v enotni v video sekciji.

Podvodne fotografije so bile razdeljene v fotografije iz tropskih morij ter fotografije, posnete v Sredozemskem morju. V obeh skupinah so bile razpisane kategorije Makro, Riba in Ambient. Kot sedma kategorija je bila razpisana fotografija iz sladkih voda. K sodelovanju so bili povabljeni tudi fotografi, ki uporabljajo digitalno fotografsko opremo; njim je bila namenjena kategorija Digitalna fotografija. Fotografi so v tej kategoriji sodelovali s portfoliom treh slik, od katerih je ena morala biti makro posnetek, druga ambient, vsaj en posnetek pa je moral biti naknadno obdelan. Posebna kategorija, Portfolio začetniki, je bila namenjena še neuveljavljenim slovenskim fotografom.

Za posnetke v video sekciji ni bila zahtevana posebna tematika, tako kot že prejšnja leta pa so bile postavljene določene tehnične zahteve: video ni smel presegati dolžine 15 minut, vsaj 50% vseh posnetkov pa je moralo nastati pod vodno gladino.

Grand prix

V skupnem seštevku fotografskih kategorij, z izjemno digitalne, ki je štel za nagrado Grand Prix, je največ točk zbralaIrena Čok (Slovenija). Posebni nagradi (mala Prixa) za tropske in mediteranske kategroije sta prejela Settimio Cipriani (ITA) in Irena Čok (SLO). Nagrado za Grand prix je prispeval sponzor SeaCam.

***Več o festivalu na domači strani HSA VODAN…
***Nekaj fotoutrinkov z razglasitve…

 

Povezane slike: