Sto petdeset potapljačev iz petindvajset društev in skoraj dve toni smeti. Takšen je bil ulov potapljačev, zbranih v soboto 31. maja 2008 na tradicionalni čistilni akciji Blejskega jezera, ki jo organizira eno največjih potapljaških društev v Sloveniji, blejsko društvo za podvodne dejavnosti DPD BLED. Potapljače, locirane na grajskem kopališču, so organizatorji s čolni razvažali na lokacije okoli jezera in dovažali vreče s smetmi.

Tradicionalna čistilna akcija je bila letos združena z drugim velikim tradicionalnim dogodkom SPZ, srečanjem vseh potapljačev ob Dnevu potapljačev Slovenije (ne, to še ni dela prost dan, ampak delamo na tem :-). Potopi so bili zanimivi, vsaj za nedomačine. Nekateri so se pohvalili z bližnjim srečanjem s somom (in to tudi uspešno fotografirali), nekateri so videli ščuke, ostali pa s(m)o lahko zgolj občudovali podvodno arhitekturo in čredo ostrižev (da o krapih ne govorimo).

Dobro organizirano in lepo izpeljano srečanje, kjer je ekipa potapljačev s specialnim tečajem iz roštiljanja pod senčniki in ob plinskih gorilnikih brez odmora pekla, cvrla in prehranjevala goste (en zelen listek za malico si lahko menjal za dva bela za pijačo, in da, tudi palačinke so bile !), se je popoldan prevesilo v tradicionalne Igre brez dna.

Ker tekmovalne discipline niso nikoli vnaprej najavljene (da se ne bi ekipe preveč specializirano natrenirale) in najbrž pod vtisom neizmerne širine Blejskega jezera in oddaljenosti Blejskega otoka (kaj pa če bo to cilj?), se marsikdo od potapljačev in potapljačic ni prijavil. Kljub temu je bilo na štartu šest najpogumnejših predstavnikov iz šestih društev, pripravljenih da z vsemi potapljaškimi veščinami priplava do otoka, če bo treba, saj je bila nagrada za zmagovalca velik kajak! Ko se je nekje na vodi pojavil cilj, mali napihnjeni otoček s palmo, so se mnogi že videli zmagovalce. Na kratko: kajak si je v pošteni borbi priboril Velenjčan, sicer pa član DRM-ja.

S tem je bil uradni del srečanja končan in zabava se je lahko začela. Mnoge so razveselili tudi domači gasilci, ki so razstavili svojega rudečega hoverkrafta. Zdaj poleti je mogoče izgledal malce nenaravno, vendar pozimi bo pokazal vse svoje prednosti, ko bo po tankem in neprehodnem ledu edini lahko šibal čez jezero …

(foto BorisV, MelitaB, SandiG)

 

.

Povezane slike: