18. december 2004 – Renče – 14.tradicionalni božični potop v reki Vipavi

Božično novoletne praznike smo v soboto 18.12. člani DPD SOČA Nova Gorica obeležili s tradcionalnim božičnim potopom. Ta je bil že 14 zapovrstjo. Že zjutraj smo se kar v lepem številu zbrali pri mostu v Renčah, saj smo kot vsako leto povabili tudi člane ostalih slovenskih in zamejskih društev. Sledil je potop v reko Vipavo, kjer so potapljači pod vodo okrasili drevesce, katerega so kasneje okrašenega potegnili iz vode.
Dogajanje smo popestrili z lovom na 120 kg pršut iz betona, ki je ležal na dnu reke. Lova za pršutom so se udeležili tako celjski, blejski, novomeški, koprski, piranski, avstrijski, zamejski, kot tudi naši člani društva. Lov je potekal tako, da je vsak potapljaški par dobil stekleničko s številko, ki jo je privezal na plen ob morebitni najdbi. Dogajanje so navdušeno spremljali tudi gledalci, ki so se lahko ta čas okrepčali z domačo joto, sardelicami, kuhanim vinom in čajem.
Ko se je lov zaključil in so na kopno prišli vsi sodelujoči potapljači, je na vrsto prišla enota PRS RP Nova Gorica, ki je s pomočjo podvodnih napihljivih dvigal dvignila pršut iz vode. Komisija je ugotovila, da je med potapljači prišlo do raznovrstnih kršitev pravil igre (nagajali so si z odvezovanjem že privezanih stekleničk na pršut), tako, da je moral le žreb določiti zmagovalca. Srečnež je kasneje betonski pršut zamenjal za pravi kraški pršut. Le tega sedaj režejo nekje na celjskem,… Ker se je začelo mračiti in je postajalo vse bolj hladno smo z obvodnim delom prireditve zaključili in se preselili v bližnjo gostilno »Na Trgu«. Tam smo dogajanje nadaljevali z raznimi družabnimi igrami (šacanje pršuta, škuljada, briškoljada,…). Rajanje smo ob dobri hrani, pijači in prijetni glasbi nategnili še dolgo v noč. Verjemite, da nam dobre volje ni zmanjkalo.

Vidimo se naslednje leto !
Andrej ŠEKLI
DPD SOČA Nova Gorica

(foto B.Vuga)

Povezane slike: