ph_350_546Komisija za PH pri SPZ

Vodja komisije –  Peter GROSMAN (uwh.slo@gmail.com)

 

Vodja ligaškega tekmovanja in sodniške službe – Alan Kučar Dalton (pH Ljubljana)
Selektor moške reprezentance – Ivan Uršič Drolc (pH Ljubljana)

 

Kratka predstavitev športa

Podvodni hokej je šport, ki je nastal iz želje potapljačev, da bi se družili tudi v zimskem času, ko zaradi razmer zunanje potapljanje ni bilo možno. Nastanki tega zanimivega športa segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja. Zasluge za nastanek si lastijo Angleži, kjer so ga poimenovali Octopush, vendar je v istem času po svetu (Avstralija, Francija, Južna Afrika) nastalo tudi nekaj podobnih športnih disciplin, ki so se kasneje združile pod skupno ime podvodni hokej. Sedaj se razmišlja, da bi ime spremenili v vodni hokej, saj menijo, da je bolj prepoznavno.

Igra se igra v bazenih velikosti 25 x 15 m. Globina bazena ne sme biti manjša od 2 in ne večja od 4 m. V plitkejših bazenih igrajo večinoma le mlajše kategorije. V vsaki ekipi je deset igralcev, šest v vodi ostali pa so menjave, ki čakajo izven bazena. Osnovna oprema vsakega igralca je sestavljena iz maske z dihalko, plavutk, rokavice, igralna palice, kopalk in kapice z ščitniki za ušesa. Igra se z svinčenim ploščkom teže 1,3 do 1,5 kg obloženim s plastiko ali gumo, ki ga igralci podajajo z lesenimi ali plastičnimi palicami, ki pa nimajo nobene zveze s palicami za hokej na ledu.

Osnovni cilj vsake ekipe je doseči gol, ki je večinoma izdelan iz nerjavne kovine. Dolg je 3 metre in ima zadnjo stranico ter utor v katerega igralci potisnejo plošček. Igra se prične podobno kot pri vaterpolu, s štartom z roba bazena. Igro sodijo trije sodniki. Dva, ki sta v vodi spremljata igro in s signali z rokami dajeta znake glavnemu sodniku, ki s pomočjo podvodnega gonga ali sirene ustavlja igro in dosoja prekrške, izključitve…itd. Igra traja 2 x 15 minut s 3 minutami odmora. Pri neodločenem rezultatu se igra podaljške do zlatega gola.

Na mednarodnih tekmovanjih se igra v sledečih kategorijah: Mladinci, mladinke, moški, ženske in masters – starost nad 35 let. Razmišlja se tudi o organizaciji evropskih in svetovnih prvenstev za kadete, saj v svetu pričenjajo s treningi že pri šestih letih. Doslej so priredili že deset svetovnih in enajst evropskih prvenstev. V svetovnem merilu so najboljše reprezentance Avstralije, Francije, Kanade, ZDA, Nizozemske, Južne Afrike, Nove Zelandije, Velike Britanije, v Evropi pa so aktualni prvaki Nizozemci pred Francozi, Veliko Britanijo, Jugoslavijo in Slovenijo, za nami pa se uvrščajo Italija, Španija, Turčija, Moldavija, Rusija, Nemčija, Belgija…itd.

Podvodni hokej v Sloveniji

K nam so šport prinesli zanesenjaki iz kluba NORIK SUB, ki so se tudi udeležili evropskega prvenstva leta 1995, kjer so zasedli zadnje mesto, vendar so pridobili potrebne izkušnje in opremo za uspešen začetek.
Slovenija je doslej nastopila že na štirih evropskih in enem svetovnem prvenstvu. Najboljša uvrstitev sta 4. mesti moške in ženske reprezentance na evropskem prvenstvu v Kranju. Na svetovnem prvenstvu pa je moška reprezentanca zasedla 2. mesto v skupini B, vendar je kasneje izgubila kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev v skupino A z Nizozemsko. Na zadnjem evropskem prvenstvu v Beogradu leta 2001 je moška reprezentanca zasedla 5. mesto.

Poleg že standardnih mednarodnih turnirjev po svetu in v Evropi se pripravlja evroliga po vzoru nogometašev in košarkarjev, ki bo zagotovo velik izziv tudi za slovenske klube, ki delujejo v Kranju, Ljubljani, Velenju, Celju, pripravlja pa se ustanovitev tudi v Radovljici in na Jesenicah.

Ta športna panoga je kljub težavam z infrastrukturo (ustrezni bazeni) v polnem razmahu in pričakujemo, da se bo popularnost z novimi naložbami v gradnjo in obnovo bazenov še povečala in da bodo podvodni hokej igrali v vseh večjih centrih.

Povezave:

NEKAJ FOTO VTISOV (klikni na sliko za povečavo):

Povezane slike: