Izobraževanje

praktične vaje v bazenu

 

KOMITE ZA IZOBRAŽEVANJE

Komite za izobraževanje združuje različne komisije, ki delujejo na področju izobraževanja potapljačev in inštruktorjev potapljanja. Člani komiteja za izobraževanje so vodje  posameznih izobraževalnih komisij.

Predsednik Komiteja za izobraževanje je Borut Blažina, ki je po sklepu skupščine 26.3.2022 zamenjal dotedanjega dolgoletnega predsednika Igorja Urha.

Predsednik komiteja je po funkciji član predsedstva SPZ, zadolžen za področje izobraževanja.  

Kontaktni naslov predsednika je sola@spz.si

 

 

NA PODROČJU IZOBRAŽEVANJA POTAPLJAČEV IN INŠTRUKTORJEV POTAPLJANJA DELUJEJO NASLEDNJE KOMISIJE:

 

Komisije za usposabljanje rekreativnega potapljanja

SPZ je kot slovenska nacionalna potapljaška zveza članica CMAS, svetovnega združenja nacionalnih potapljaških zvez in potapljaških združenj, Združenje CMAS izdaja standarde in priporočila za organiziranje  nacionalnega pristopa k učenju rekreativnega potapljanja. Skladno s CMAS priporočili in standardi je CMAS komisija za izobraževanje pri SPZ izdelala nacionalna SPZ-CMAS pravila potapljanja, po katerih učijo CMAS instruktorji v Sloveniji ter tečajnikom podeljujejo mednarodno veljavne CMAS-SPZ potapljaške certifikate.

Poleg CMAS komisije za izobraževanje delujejo pri SPZ tudi druge komisije za usposabljanje rekreativnega potapljanja. Te komisije predstavljajo posamezne v svetu priznane šole potapljanja, ki so prisotne v Sloveniji (imajo aktivne učeče inštruktorje). Tu inštruktorji učijo po pravilih posamezne šole in tečajnikom podeljujejo mednarodne certifikate šole. Vsaka komisija samostojno skrbi za vzdrževanje seznama pri SPZ evidentiranih aktivnih inštruktorjev potapljanja.

 1. CMAS komisija: Vodja: Borut Blažina.  seznam pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev CMAS. 
 2. PADI komisija: Vodja: Matko Mioč, seznam pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev PADI
 3. SSI komisija: Vodja Bojan Habulin, seznam pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev SSI
 4. PSS komisija: Vodja Iztok Klemenca,  seznam pri SPZ registriranih aktivnih instruktorjev PSS, 
 5. TSA komisija: Vodja Tomaž Urbančič, seznam pri SPZ registriranih aktivnih instruktorjev TSA
 6. ANDI komisija:: Vodja Peter Kokalj, seznam pri SPZ registriranih aktivnih instruktorjev ANDI
 7. CEDIP komisija: Vodja Andrej Furman, seznam pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev CEDIP

 

Potapljanje otrok

 1. Komisija za potapljanje otrok izdaja pravila, smernice in priporočila za učenje varnega potapljanja otrok (glej podstran) 

 

Tehnične potapljaške komisije pri SPZ

 1. Komisija za potapljaške specialnosti: pokriva področje usposabljanja specializiranih potapljaških veščin. Obvladovanje le teh je pogoj za varno potapljanje v posebnih razmerah. (glej podstran)
 2. Komisija za prosto potapljanje se ukvarja s področjem varnega izvajanja prostega potapljanja. (glej podstran)
 3. Komisija za tehnično potapljanje pokriva vse oblike tehničnega potapljanja, ki je opredeljeno kot potapljanje s plinskimi mešanicami, predvsem trimix in nitrox (razen rekreativno potapljanje z nitroxom), bodisi v odprtih akvatorijih ali kot jamsko potapljanje. (glej podstran)