Izobraževanje

praktične vaje v bazenu

 

KOMITE ZA IZOBRAŽEVANJE

Komite za izobraževanje združuje različne komisije, ki delujejo na področju izobraževanja potapljačev in inštruktorjev potapljanja.

Predsednik Komiteja za izobraževanje je Borut Blažina, po sklepu skupščine 26.3.2022 . Predsednik komiteja je po funkciji član predsedstva SPZ. Kontaktni naslov predsednika je sola@spz.si

Člani Komiteja za izobraževanje so vodje  posameznih izobraževalnih komisij.

 

 

NA PODROČJU IZOBRAŽEVANJA POTAPLJAČEV IN INŠTRUKTORJEV POTAPLJANJA DELUJEJO NASLEDNJE KOMISIJE:

 

Komisije za usposabljanje rekreativnega športnega potapljanja

Pri SPZ deluje več komisij za usposabljanja športnega potapljanja. SPZ je kot nacionalna potapljaška zveza članica mednarodnega združenja nacionalnih potapljaških zvez CMAS, CMAS izdaja standarde in priporočila za nacionalni pristop k učenju športnega potapljanja. Skladno s CMAS priporočili in standardi je CMAS komisija za izobraževanje pri SPZ izdelala nacionalna SPZ-CMAS pravila potapljanja, po katerih učijo CMAS instruktorji v Sloveniji. Ostale komisije za usposabljanje športnega potapljanja predstavljajo mednarodno priznane šole potapljanja in so prisotne (imajo predstavnike/inštruktorje) v Sloveniji. Ti učijo po lastnih pravilih posamezne šole. Vsaka komisija samostojno skrbi za vzdrževanje seznama pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev potapljanja.

 1. CMAS komisija: Vodja: Borut Blažina.  seznam pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev CMAS. Člani: Jure Dolinar, Marko Hlebec, Davorin  Zupanc, Borut Blažina in Simon Las.
 2. PADI komisija: Vodja: Matko Mioč, seznam pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev PADI
 3. SSI komisija: Vodja Bojan Habulin, seznam pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev SSI
 4. PSS komisija: Vodja Iztok Klemenca,  seznam pri SPZ registriranih aktivnih instruktorjev PSS, namestnik: Damir Podnar; član: Aleš Blatnik
 5. TSA komisija: Vodja Tomaž Urbančič, seznam pri SPZ registriranih aktivnih instruktorjev TSA
 6. ANDI komisija:: Vodja Peter Kokalj, seznam pri SPZ registriranih aktivnih instruktorjev ANDI
 7. CEDIP komisija: Vodja Andrej Furman, seznam pri SPZ registriranih aktivnih inštruktorjev CEDIP

 

Tehnične potapljaške komisije pri SPZ

 1. Komisija za potapljaške specialnosti: pokriva področje usposabljanja specializiranih potapljaških veščin. Obvladovanje le teh je pogoj za varno potapljanje v posebnih razmerah. (glej podstran)
 2. Komisija za prosto potapljanje se ukvarja s področjem varnega izvajanja prostega potapljanja. (glej podstran)
 3. Komisija za tehnično potapljanje pokriva vse oblike tehničnega potapljanja, ki je opredeljeno kot potapljanje s plinskimi mešanicami, predvsem trimix in nitrox (razen rekreativno potapljanje z nitroxom), bodisi v odprtih akvatorijih ali kot jamsko potapljanje. (glej podstran) 

 

Potapljanje otrok

 1. Komisija za potapljanje otrok izdaja pravila, smernice in priporočila za učenje varnega potapljanja otrok (glej podstran)