Komisija za prosto potapljanje (PP) pri SPZ

 

Predsednik komisije za PP: Mitja Štampfer (mitja.stampfer@gmail.com)
Podpredsednik Komisije za PP: Andrej  Ropret

Predstavniki klubov v Komisiji za PP:
– Mitja Štampfer (predsednik komisije za PP in predstavnik PDM)
– Andrej Ropret (podpredsednik Komisije za PP)
– Samo Jeranko (predstavnik ŠD Apnea Slovenija),
– Jure Dajič (predstavnik H2O Team)
– Alenka Artnik (predstavnica PD Murska Sobota)
– Marko Šifrar (predstavnik DPD Bled)
– Tadej Černoš (predstavnik ŠD Črv)
– Jani Senekovič (predstavnik PD Kamnica)
– Vita Kremser (predstavnica ŠD Spiro)
– Tjaša Učakar (predstavnica ŠD Thalassa)
– Maja Božiček (predsednica AIDA Slovenije)

 

Poročila Komisije za PP

REZULTATI, REKORDI

PREDSTAVITEV TEKMOVALCEV

 

Na kratko o zgodovini prostega potapljanja

Jacques Mayol v svoji knjigi HOMO DELPHINUS – The Dolphin within Man  meni, da začetki podvodne apnee segajo že v prazgodovino. Ob Baltiku so namreč odkrili ostanke ljudstva, ki je tam živelo pred 7.000 do 10.000 leti. Poimenovali so jih Kjokkenmodinger, kar bi prevedeno iz Danskega jezika pomenilo »jedci školjk«.Ti naj bi razvili poseben način podvodnega lova na školjke, ki so živele na globini do 20m.
Zanimivost podvodnih pobiralcev školjk, ki se je ohranila vse do začetka 20.stoletja pa je ta, da so si pred potopom  v usta natočili olje, katero so kasneje na globini izpljunili in vanj pomolili oči in si tako izbistrili pogled pod vodo, kot če bi imeli masko. O zgodovini apneje govori tudi James Dugan, raziskovalec zgodovine potapljanja v svoji knjigi  Man under the sea, kjer razlaga, kako so se v Mediteranu ljudje potapljali v apnei kar nekaj tisočletij preden so začeli pisati in brati.

 

Prosto potapljanje – razvoj tehnik

Prosto potapljanje je zadnjih par desetletij 20.stoletja doživelo velik napredek, kar gre zahvala  apneistom svetovnega formata ter znanstvenikom in zdravnikom, ki so v teh letih prišli do novih spoznanj na področju te discipline. Predvsem pa je za razvoj apneje pomemben poudarek na varnosti potapljanja, saj je največ potapljaških nesreč prav pri podvodni apnei oziroma v športih, katerim je apnea osnova. Zato je osnovna naloga in cilj ustanov, ki se ukvarjajo s  podvodno apneo prav poučevanje za večjo varnost vseh, ki se z njo ukvarjajo.

 

Kaj je prosto potapljanje? 

Prosto potapljanje (apnea) je trenutna ustavitev dihanja, ne pa tudi ostalih telesnih funkcij. Podvodna apnea je povezava telesa z razumom, saj le s tehnikami obvladovanja telesa z razumom lahko dosežemo dobre rezultate. Še posebej moramo poudariti, da je pionir prostega potapljanja Jacques Mayol bil tisti ,ki je jogo in ostale meditativne tehnike v 60 ih.letih prejšnjega stoletja povezal z apneo. Po njegovih uspehih in uspehih svetovno znanih apneistov, lahko zatrdimo, da v apnei novega tisočletja igra zelo močan vpliv psihološka sposobnost posameznika in šele nato fizična moč, ki pa ni zanemarljiva pri vzponu v svetovni potapljaški vrh.
(opomba: Jacques Mayol je nosilec ducata svetovnih rekordov potapljanja na dah. Bil je prvi človek na svetu, ki se je spusti na 100 metrov globine. Ta uspeh je dosegel leta 1976. Temu uspehu je sledil drugi rekordni spust do globine 105 metrov, ki ga je opravil pri starosti 56 let.)

 

Prosto potapljanje  – izobraževanje

Glavni cilj izobraževalnega programa  pri prostem potapljanju je večja varnost pri potapljanju na dah. Izobražuje se po učnem programu za 1,2,3.stopnjo z dodatki za 2,3.stopnjo. Tečaj za apneista zato obsega vsebine:

  1. O APNEJI
  2. PRILAGODITEV TELESA NA VODO (  Fizika,  Fiziologija )
  3. PRILAGODITEV TELESA NA APNEO (Fiziologija apnee)
  4. TEHNIKE IZENAČEVANJE
  5. BIOMEHANIKA IN APNEA
  6. PRAVILNI NAČINI PLAVUTKANJA IN NAPAKE
  7. VARNOST (preventiva, signalizacija, prehrana, varnostni ukrepi)
  8. DIHALNE VAJE IN SPROSTITEV (tehnike dihanja, tehnike sproscanja, pet tibetancev, varnost in introspekcija)
  9. POD VODO SPROŠČENI
  10. TRENING IN PRIPRAVA APNEISTA
  11. SPECIFIČNI TRENINGI APNEISTA
  12. PODVODNI SVET IN NEVARNOSTI
  13. PRAKTIČNI DEL TECAJA (plavanje in vaje v prosti vodi, asistenca )

GLOBINA IN ČAS TRAJANJA POTOPOV SE SPREMINJATA GLEDE NA STOPNJO TEČAJNIKA IN NORMO, KI JO MORA IZPOLNITI.

 

Prosto potapljanje kot športna disciplina

Poznamo 7 tekmovalnih zvrsti prostega potapljanja (državna, evropska in svetovna prvenstva) in sicer:

  • STA – statična apnea ali statika: zadrževanje sape v mirovanju pod vodno gladino. Časomerilci merijo čas od potopa dihalnih poti v vodo do dviga dihalnih poti iz vode.
  • DYN – dinamična apnea z eno/mono plavutjo: brez vdiha preplavati čim večjo razdaljo pod vodno gladino. Tekmovalec mora štartati z roba bazena in se z delom telesa dotakniti stene bazena pri vsakem obratu.
  • DYB – dinamična apnea z dvojnimi plavutmi: brez vdiha preplavati čim večjo razdaljo pod vodno gladino. Tekmovalec mora štartati z roba bazena in se z delom telesa dotakniti stene bazena pri vsakem obratu.
  • DNF – dinamična apnea brez plavuti: brez vdiha preplavati čim večjo razdaljo pod vodno gladino. Tekmovalec mora štartati z roba bazena in se dotakniti stene bazena pri vsakem obratu.
  • CWT – globinski potop s plavutmi v nespremenljivi plovnosti: potop s plavutmi do maksimalne globine in nazaj na gladino. Tekmovalec med plavanjem ne sme odvreči uteži ali se povleči za vrv.
  • CNF – globinski potop brez plavuti v nespremenljivi plovnosti: potop brez plavuti do maksimalne globine in nazaj na gladino. Tekmovalec med plavanjem ne sme odvreči uteži ali se povleči za vrv.
  • FIM – prosti potop: tekmovalec se potopi ob vrvi brez plavuti. Med potopom ne sme odvreči uteži; giblje se plavanjem ali z vlečenjem ob vrvi.

Za vse  navedene tekmovalne zvrsti je obvezna predhodna najava rezultatov zaradi varnosti tekmovalcev, oziroma nevarnosti, ki prežijo na njih, saj ne smemo pozabiti da ta šport izvajamo v nam nenaravnem okolju. Vsi tekmovalci morajo biti starejši od 18 let, oz. vsaj 16 let s potrdilom staršev oz. skrbnika, da smejo sodelovati na tekmovanju.  Pred tekmovanjem je potrebno predložiti klubsko izkaznico, tekmovalno licenco ter zdravniško spričevalo, ki pa ne sme biti starejša od enega leta.

Organizatorji tekmovanj po potrebi omejijo število tekmovalcev iz posameznega društva.Tekmujejo tako ekipno kot tudi posamezno,(organizatorji določijo način sestave ekipe) s seštevkom točk se  točkuje  ekipo in vsakega posameznika. Podrobnejše informacije o tekmovanjih in njihovih izvedbah so predstavljene v novem pravilniku o prostem potapljanju.

Vsem ljubiteljem prostega potapljanja pa misel: zrel apneist se od ostalih loči po tem, da se zna odpovedati najlepšim trenutkom zaradi lastne varnosti, saj nam mora biti apnea užitek brez posledic!

Čim več varnih potopov vam želi Komisija za prosto potapljanje.

Za več informacij nam lahko pišete na apnea@spz.si

 

Strani posvečene apnei na internetu

SLOVENIJA:

SVET:

 

Povezane slike: