1(skupinska slika ekipe SLO: Luka, Aleš in Matej pred logotipom prvenstva. Foto: Marjeta Pengov)

Slovenska moška ekipa se je vrnila z ekipnega svetovnega prvenstva v prostem potapljanju. Kljub zelo dolgi sezoni so člani moške ekipe, v sestavi Aleš Seliškar (kapetan ekipe), Luka Pengov (oba DPD Bled) in Matej Mihailovski (ŠD Sapa), pokazali izjemno pripravljenost in dosegli odlične rezultate na elitnem tekmovanju.

5. ekipno svetovno prvenstvo v prostem potapljanju je potekalo od 1. do 12. decembra v Hurgadi v Egiptu. Udeležilo se ga je 64 tekmovalcev in 50 tekmovalk iz 27 držav z vseh celin, kar kaže na razširjenost tega športa. Prvič se ga je udeležila tudi slovenska reprezentanca. Trem tekmovalcem sta se pridružili še spremljevalki Saša Jenček in Marjeta Pengov, ki sta zaradi pomanjkljive organizacije prvenstva imeli precej dela in veliko prispevali k odličnim rezultatom.
Vsak tekmovalec je nastopil v vseh treh disciplinah. Discipline na ekipnem svetovnem prvenstvu so bile statična apnea (STA), kjer je cilj zdržati v mirovanju pod vodo čim več časa; dinamika s plavutmi (DYN), kjer tekmovalci poskušajo brez vmesnega vdiha preplavati čim dlje pod vodno gladino; potop v nespremenljivi plovnosti (CWT), kjer tekmovalec plava v najavljeno globino, pobere ploščico, in se izključno s plavanjem vrne na površje. Točkovanje je različno po disciplinah: v STA je vsaka sekunda pod vodo vredna 0,2 točke (12 točk za eno minuto); v DYN je vsak preplavani meter 0,5 točke; v CWT šteje vsak globinski meter eno točko (npr: 50 metrov = 50 točk). Seštevek točk članov ekipe iz vseh disciplin je določal končni vrstni red, zato je en spodrsljaj pomenil izgubo dveh ali več mest.

Najprej so nastopili v globinskih potopih. CWT tekmovanje je potekalo tri dni. Prvi dan je nastopil Mateja Mihailovski in se brez težav potopil do novega uradnega državnega rekorda 56 metrov – zaradi raztezka mokre vrvi se je, po podatkih iz globinomerov, potopil na 57 metrov – a skladno s pravili je veljaven napovedan rezultat, tudi če je presežen. Dva dni kasneje, v soboto, 9. decembra, sta nastopila še: Aleš Seliškar z uspešnim potopom do osebnega rekorda 53 metrov, Luka Pengov pa je imel težave na 62 metrih in neveljavni nastop. Zaradi težav z izenačevanjem mu je počil bobnič. Kljub bolečinam in daljšemu času pod vodo – zaradi dodatnega izenačevanja – se je uspešno vrnil na površje. Kmalu po prvem vdihu pa je za dobro sekundo izgubil zavest in zato bil diskvalificiran.

Tisti dan je z vrhunskim nastopom in svetovnim rekordom 111 metrov zaključil Avstrijec Herbert Nitsch. V treh minutah in pol je opravil brezhibni potop in postavil novo mejo človeških zmogljivosti. Drugo največjo globino, 100 metrov, je dosegel Čeh Martin Štepanek, s katero je njegova reprezentanca prevzela vodstvo po prvi disciplini.

V nedeljo so tekmovali v statični apnei. Kljub malim bolečinam in nevarnosti okužbe, je Luka Pengov opravil dober nastop in zadrževal dih točno 5 min 30 sek. Enak čas je dosegel tudi Matej Mihailovski in izboljšal osebni rekord. Aleš Seliškar je zadrževal dih 6 min 22 sek in malo zaostal za svojim najboljšim rezultatom. V uvrstitvi statike so naši osvojili 9. mesto, in se v skupni razvrstitvi povzpeli na 12. mesto. Sedem tekmovalcev je preseglo čas 7 minut, Natalija Molčanova pa ga je zgrešila za sekundo. Najboljši čas je spet dosegel Herbert Nitsch 7 min 43 sek, a s kazensko točko zaradi enosekundne zamude na štartu.

V ponedeljek, zadnji dan tekmovanja, so se pomerili še v dinamični apnei. Matej Mihailovski je postavil še en osebni rekord, tokrat 137 metrov. Aleš Seliškar je kljub »ledeni« vodi (17°C) odplaval v kopalkah 136 metrov. Luka Pengov je, tudi zaradi preprečitve infekcije, oblekel neopren in izenačil osebni rekord 150 metrov. V uvrstitvi dinamike so naši osvojili 7. mesto in napredovali v skupni uvrstitvi za eno mesto. Zadnji dan je daleč najboljši rezultat dneva, osebni rekord in državni rekord Rusije postavil Aleksej Molčanov z 207 m. Tekmeci so zaostali za njim 30 metrov in več.

Z odličnim plavanjem so se na vrh povzpeli Danci (Stig Aavall Severinsen, Henning Larsen, Peter Pedersen) s 707,2 točke in osvojili naslov svetovnih prvakov. Podprvaki so Čehi (Martin Štepanek, Petr Vala, Petr Zlatuška) in Francozi na tretjem mestu (Guillaume Nery, Morgan Bourchis, Christian Maldame). Naši so osvojili 11. mesto med 25 ekipami, brez spodrsljaja bi bili med deseterico. Še bolj spodbudno je, da so v celoti izpolnili zadane cilje: vsak tekmovalec je dosegel vsaj en osebni rekord in izboljšali so en državni rekord.

V ženski konkurenci so zanesljivo slavile Rusinje (Natalija Molčanova, Natalija Avseenko, Olga Surjakova) s 612,7 točkami, za njimi Švedinje (Lotta Ericson, Isabelle Larsson, Annelie Pompe) in Kanadčanke (Mandy-Rae Cruickshank, Jade Leutenegger, Jill Yoneda). Ženske ekipe nismo uspeli zbrati.

SPZ je z razpoložljivim denarjem lahko pokrila le stroške poti tekmovalcem. Na srečo so se odzvala podjetja Spectra International d.o.o., Krka d.d., Exprum d.o.o. ter Svilanit d.d., in finančno ali materialno pomagala odličnim nastopom.

Marko Šifrar
Predsednik KPP pri SPZ

Povezave: uradni rezultati svetovnega prvenstva

Foto: avtor Marjeta Pengov; skupinska slika ekipe SLO: Luka, Aleš in Matej pred logotipom prvenstva

Povezane slike: