mala-dppf_2005_A2_1835
Vodja komisije: Rok Kovačič (rokkov@gmail.com)
Selektor državne reprezentance za SP: Rok Kovačič

 

 

Podvodna fotografija in njene sorodne dejavnosti – podvodni film in video (v nadaljevanju PFFV) so zelo specifične dejavnosti, ki združuje tako elemente športa, kot umetnosti. Prva tekmovanja v podvodni fotografiji so bila organizirana kot fotolov. Izhajajo iz podvodnega lova pri čemre je sprožilec na puški zamenjal sprožilec na fotoaparatu. Zaradi zahtev po dobri fizični pripravljenosti za dolgo plavanje, nizki porabi zraka, poznavanju okolja in živečih vrst, obvladovanju tehnik približevanja in drugih veščin, ki so potrebne za uspehe v podvodni fotografiji, uvrščamo tekmovalno podvodno fotografijo med športe.

Tekmovalna podvodna fotografija vsebuje različne elemente športov kot so: avto-moto dirke, streljanje in lokostrelstvo, biatlon, podvodni ribolov, akrobatsko letenje, športni plesi, umetnostno drsanje ipd.

Začetki slovenske podvodne fotografije segajo v leto 1938, ko je skupina navdušencev zbranih okoli bratov Kuščer posnela prve fotografije pod gladino morja. Istega leta je posnel prve fotografije tudi Hans Has, ki ga svetovna zgodovina navaja kot začetnika podvodne fotografije. Že leta 1939 posnamejo naši fotografi tudi barvne fotografije. Leta 1973 je organizirano prvo državno prvenstvo v podvodni fotografiji, 1977 prvo mednarodno tekmovanje v Franciji in leta 1979 prvo CMAS svetovno prvenstvo. Od tega leta je podvodna fotografija priznana kot šport tudi pri najstarejši mednarodni potapljaški organizaciji CMAS.

V komisiji PFFV deluje večje število članov, ki so si precej različni po izobrazbi (od srednje šole do doktorjev znanosti), vsi sledijo svojemu interesu do PF (le-ta je lahko samo občasni hobi ali pa celo poklic), opremi in nivoju znanja v tej dejavnosti (od začetnega do vrhunskega tekmovalnega in profesionalnega).

Vse od začetkov do danes so slovenski podovodni fotografi v vrhu svetone konkurence, kar dokazujejo številni uspehi naših tekmovalcev na mednarodnih tekmovanjih.

Slovenski fotografi pogosto objavljajo svoje slike tudi v različnih medijih (knige, revije, tuje in domače publikacije). Naštetih je le nekaj primerov:

  • Knjiga živalski svet Jadranskega morja, Turk (DRM)
  • Objave slik v seriji knjig nemškega avtorja Helmuta Debeliusa, Furlan (DRM)
  • Objave slik v različnih revijah: Val, Gea, More, Adria, National Geographic in številne druge
  • Koledarji
  • Domače in tuje razstave

 

REZULTATI PFFV TEKMOVANJ

PREDSTAVITEV TEKMOVALCEV

 

 

Povezane slike: