V soboto 24.1.2009 se je v Murski Soboti zbralo preko 20 potspljačev iz vse Slovenije na specialni tečaj potapljanja pod led. Tečaj je organiziralo domače društvo PD Murska Sobota, varovanje pa so prispevali tudi kolegi iz Gornje Radgonske GA-PO-RE. Tečaj je bil odprt za vse zainteresirane potapljače z minimalno kategorijo CMAS P2 (ali ekvivalentno) ter za inštruktorje potapljanja.
Najprej je v predavalnici potekal teoretični del tečaja, kjer smo izvedeli vse ključne osnove organizacije in izvedbe varnega potapljanja pod led. Nato smo se preselili do Soboške gramozne jame, kjer je potekal praktični del tečaja.
V zahtevni organizaciji takega projekta so se PDMS-jevci absolutno izkazali, saj je bilo poskrbljeno za vsako malenkost, od ogrevanega šotora, dekic in kartonov na tleh,   ogrevanja s čajčki do varnostnega potapljača, ki nas je dejansko tudi varoval, opremljen v suho obleko in pripravljen na pomolu, s podvodnim telefonom in celoobrazno masko. Številčna organizatorjeva ekipa je poskrbela za res varen in tekoč potek potopov, saj se nas je  zvrstilo pod ledom vseh 20 tečajnikov.
Zaradi velikega števila potapljačev, ki so želeli v vodo, so bile odprte tri odprtine v led, na vsaki pa je bila ekipa sestavljena iz vodje potopa, časomerilca in signalizerja, ki te je privezal na vrv in te spremljal preko tresljajev na vrvi. Res zanimivi vtisi.
Po potopu, ko so čajčke tudi že zamenjali razni drugi medicinski napitki, smo se ponovno vrnili v predavalnico, kjer je potekal še zaključni test in preverjanje pridobljenega znanja. Medtem, ko se je tečaj še nadaljeval za inštruktorje in je Mičo podelil gradiva, so preostali odšli na kosilo. Ker Prekmurje  slovi po velikih nasadih bograča, ni težko uganiti, da smo bili postreženi prav s to bogovsko specialiteto.

Tekst in foto: Boris V. (klikni na sliko za povečavo)

.