V soboto, 23. marca, so člani Potapljaškega društva Maribor v sodelovanju z mariborskimi splavarji in kamniškimi potapljači organizirali tradicionalno 27. ekološko-čistilno akcijo DRAVA 2019 z naslovom “Ni nam vseeno”.

27. ekološko-čistilna akcija DRAVA 2019 je združila potapljače v Mariboru, Dravogradu, Rušah, na Ptuju v Varaždinu in Koprivnici, s sočasnim potopom v reko Krko pa so se jim letos pridružili tudi potapljači iz Krškega. Poleg Potapljaškega društva Maribor so v čistilni akciji sodelovali mariborski splavarji in lokalni prebivalci, ki so v okviru eko sprehoda v Koblarjevem zalivu pobirali smeti po poti ob Dravi. Akcija se izkazala za uspešno, saj so ekološki zanesenjaki reko in njeno okolico očistili za približno tri do štiri kubične metre odpadkov in en potopljen avtomobil.
Čistilno akcijo je spremljal izobraževalni in kulturni program, med katerim so različne mariborske organizacije in društva predstavile vsaka svoj pogled na reko, za potapljače pa je bil organiziran tudi sejem rabljene potapljaške opreme. Za najmlajše je s poučnimi delavnicami poskrbel zavod MARS, obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi razstavo fotografij Drave fotografa Leona Želja.
Čiščenje Drave je letos podprlo tudi podjetje SPAR Slovenija, ekološki sponzor SPZ, ki si v okviru družbeno odgovorne akcije Razmišljaj EKOlogično prizadeva za ekološko ravnanje, večkratno uporabo nakupovalnih vrečk, manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje. V sklopu kampanje so do sedaj očistili že šest slovenskih rek, in sicer Muro, Ščavnico, Savo, Krko, Ljubljanico, sedaj in Dravo, v naslednjih mescih pa bodo nadaljevali s čiščenjem Ljubljanice ter Blejskega jezera.

Foto: Milan Tomažin

Povezane slike: