Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on Jun 21, 2019

Alenka Artnik, nov SR -92m

“Asian freediving cup ACF je največje freediving tekmovanje v tem predelu sveta in je tudi zelo priljubljeno med freediverji po celem svetu zaradi izredno dobrih tekmovalnih in trening pogojev. To je tudi razlog, da se večji del sezone pripravljam prav tukaj na Panglau, Filipini. Organizator tekme, freediving center Freedive Panglao, je zaradi velikega povpraševanja letos odprlo registracijo za dodatna mesta, ki pa se je napolnila že po 5 minutah po uradni objavi. Gre se za šesto edicijo AFC z 70 tekmovalci iz 21 držav, tekma pa poteka 3 dni in sicer od 9-11.6.2019.

Alenka nam je zaupala še svoje videnje o tekmovanju:

Na Panglao sem prispela v začetku februarja in s tem tudi pričela z globinskimi pripravami za sezono. Sem prihajam že zadnje tri sezone, saj so pogoji za trening tukaj resnično optimalni, poleg tega zelo dobro poznam kako zadeve tukaj “laufajo”, tako da je malo prostora za “improvizacijo”, gelede na to, da smo kar precej odmaknjeni od velikih mest. Glavni cilj teh priprav je bila ravno ta tekma, svoj fokus pa sem v glavnem uprla v disciplino , kjer se poganjamo z dvema plavutkama (Bifin oz. CWTB). Gre se za disciplino, kjer je visoka laktična toleranca v mišicah nogah izredno pomembna, saj gib prihaja v glavnem iz nog. Prav zaradi tega je poraba kisika zelo velika, zato jo smatramo za izredno težko disciplino. Za razliko od monoplavuti, kjer so vključene tudi mišice trupa, poleg tega je sama plavutka veliko bolj reaktivna, kar jasno pripomore k temu, da so potopi hitrejši z manj vloženega truda. Zato je to tudi disciplina z najglobljimi potopi. Napovedala sem 90m in z opravljenim potopom postala prva ženska na svetu, ki je prestopila to magično mejo ? Potop je potekal brez zapletov od prvega metra do zadnjega.

Danes je dan za počitek, jutri, torej zadnji dan tekmovanja pa planiram potopu dodati še dva metra, torej najaviti 92m. Ker pa je bil potop na 90m izredno fizično zahteven in bi ponavadi potrebovala dva dni počitka, se bom jutri zjutraj odločila glede nastopa.

Po tekmi si bom vzela kakšen dan za počitek, potem pa se že začnejo priprave na svetovno prvenstvo, ki bo potekalo od 6. do 11. avgusta na Roatanu, Honduras. Glavni fokus bo tokrat na disciplini z monoplavutko. Trenutna fizična in mentalna forma sta izredno dobri, tako da se lahko posvetim adaptaciji na večje globine.

Letos sem v priprave vključila kondicijsko trenerko Teo Košnjek, ki je sicer trenerka plavanja ter kineziologinja. Tea ima glavno vlogo pri fizični ter tehnični pripravi, sodelujeva pa od lanskega novembra. Sem pa izredno vesela najinega uspešnega sodelovanja, kar že pričajo rezultati sami. Upam le, da nama bo uspelo pridobiti dovolj sponzorskih sredstev za naslednjo sezono, tako da me bo lahko spremljala in trenirala tudi v tujini in ne samo na daljavo.”