1V soboto 20.05.2006 se je na Hrvaškem otoku Krk v mestu KRK odvijala mednarodna ekološka akcija, ki sta jo na pobudo Slovenske potapljaške zveze, organizirala Slovenska in Hrvaška potapljaška zveza.

Priprave na akcijo so se pričele že pred meseci, ko smo potapljači SPZ predlagali sosednji Hrvaški potapljaški zvezi, da v znak prijateljstva in dobrega sodelovanja, organiziramo skupno mednarodno ekološko akcijo in jo poimenujemo KRK 2006.K sodelovanju nam je uspelo pritegniti občino KRK, katere gradonačelnik g. Darijo VASILIČ prof., je pobudo z navdušenjem sprejel. Za vzorno logistično podporo je poskrbelo domače potapljaško društvo BIOS s tajnikom Robertom ŽUŽIČEM v prvi vrsti.Novo ustanovljena komisija na SPZ – komisija za promocijo SPZ , ki jo vodi Vladimir Ban pa je prevzela naloge promocije ( obveščanje potapljaških klubov in medijev ), priskrbela je spominska pokrivala in majice za vsakega udeleženca.Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo » najboljšemu sosedu« Mercatorju.

Trud in prizadevanja organizatorjev se je na dan dogodka povrnil.V mestu Krk se je zbralo kar 150 potapljačev , od tega kar 100 iz Slovenije 25 iz Hrvaške, 10 iz Nemčije, nekaj Italijanov ter Slovakov in celo en državljan Turčije. Poleg 150 potapljačev se je akcije udeležilo še 50 otrok osnovne šole KRK, 20 članov moto sekcije KRK, ki so nam pomagali pri nošenju smeti v kontejnerje. Iz vode nam je potapljačem uspelo »privleči« cca. 7 ton odpadkov, za lažjo predstavo, kar tri kontejnerje smeti.

Potapljačem nam je žal, da iz vode ne moremo potegniti še največje nesnage, ki zares škoduje morju – odpadna olja in kanalizacijske fekalije. Kljub temu smo na koncu zadovoljni s svojim delom, saj tako pri »uporabnikih« morja vzbujamo zavest o pomembnosti čistoče morja.

Po napornem delu v vodi in kopnem, so nas prijazni domačini na hitro okrepčali s sendviči in sokovi. Potapljače so že čakale ladje, ki so nas prepeljale še do bližnjega otoka Plavnika, kjer smo opravili res čudovit rekreativni potop.Le voda bi bila lahko malo bolj topla.

Po potopu in vrnitvi s Plavnika se je lahko začel še uradni protokol na govorniškem odru. Zahval in pohval dobri organizacij kar ni bilo konca. Gradonačelnik g.VASILIČ in g. CRNČIĆ(direktor turistične zveze Krk), sta povabila obe prisotni potapljaški zvezi, da akcija postane tradicionalna. Vse zbrane je nagovoril tudi predsednik Hrvaške potapljaške zveze g. Neven LUKAS, ki se je tudi sam udeležil čiščenja in sicer v najbolj umazanem delu obale mesta Krka.Zelo smo pogrešali tudi našega predsednika g. Slavinca in ostalo predsedstvo SPZ .

Po nagovoru in zahvalah soorganizatorjev s Hrvaške je do mikrofona in besede le prišel še predstavnik SPZ Vladimir Ban, sicer pa tudi vodja novoustanovljene komisije za promocijo SPZ. Tudi on se je gostiteljem zahvalil za res prisrčen sprejem prisotnih, predvsem gradonačelniku g.VASILIČU, g.CRNČIČU direktorju turistične zveze Krk, predsedniku HRS g.LUKASU, ter seveda vsem potapljačem.

Združena eko akcija je bila videti zares veličastna in verjetno največja na Jadranu. Posebej se je Ban zahvalil tudi Slovenskima sponzorjema »najboljšemu sosedu« Mercatorju in pivovarni Laško. Obe podjetji sta velikodušno in po svojih močeh poskrbeli za udeležence EKO AKCIJE KRK 2006 s pokrivali in pijačo.

Ob koncu uradnega dela smo organizatorji EKO AKCIJE KRK 2006 podelili še nekaj zabavnih in praktičnih nagrad. Tako smo obdarili najstarejšega potapljača in najprikupnejšo potapljavko .

Prav posebna nagrada pa je šla v roke paru, ki je iz vode mestnega pristanišča po dolgotrajnem naprezanju le»privlekel« največjo smet. Nagrade je za naše nagrajence prispevala Pivovarna Laško.V nadaljevanju je SPZ podelila še pismene zahvale za pomoč in udeležbo pri organizaciji: mestu Krku, turistični zvezi Krk, potapljaškemu društvu Bios (Krk) , Lučki upravi Krk in Hrvaški potapljaški zvezi.

S podelitvijo se je uradni del akcije KRK 2006 tudi uradno zaključil. V prvi plan so ponovno stopili združeni gostitelji in lokalni ribiči, ki so prisotnim neutrudno pekli ribe , točili vino in pivo.Za dobro razpoloženje in naša ušesa sta poskrbela še dva lokalna ansambla, ki sta ponesla veselo dogajanje vse do poznih jutranjih ur.

Čisto ob koncu ne moremo mimo dejstva, da so nas na akciji medijsko spremljali številni mediji iz Hrvaške s HRT jem na čelu. Žal pa ugotavljamo, da kljub številnim obveščanjem in vabilom naših, Slovenskih medijev, nismo bili zanimivi in izvirni , saj nas z izjemo TV PIKE ni medijsko nihče podprl. Kljub temu, da se na otoku Krku skozi vse leto nahaja veliko Slovencev, ki nehote onesnažijo morje in obalo tega otoka.Tudi za te smo čistilo morje in obalo.

Drugo leto se snidemo še v večjem številu, smo se strinjali prav vsi zbrani , kajti še kar nekaj odpadkov in smeti in odpadkov čaka na nas.

Nasvidenje na Krku, če ne prej naslednje leto na tradicionalni EKO AKCIJI KRK .

Opomba:
Na voljo je DVD posnetek celotne akcije, z intervjuji glavnih akterjev , dogajanje na čistilni akciji, potop na Plavniku in drugo dogajanje.
Zainteresirani ( ovitek+zmontiran DVD ) naj se javijo na 041 827 885 (Slavc Šetina ) ali ssetina@volja.net

* Na fotoalbum….
* Na najavo akcije…
* Na Koledar…

 

Povezane slike: