1. Ekološka akcija Blejskega jezera

Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze in v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled v soboto, 25. maja tradicionalno 31. ekološko akcijo Blejskega jezera.

DPD Bled je organizator ene najstarejših ekoloških akciji našega podvodnega sveta, ki je letos bila svojevrstna zardi izjemnega obiska. V teh letih so si potapljači nabrali veliko organizacijskih izkušenj in številne prijatelje, ki prihajajo iz celotne Slovenije pa tudi tujine. Tudi letos so se organizatorji pod vodstvom predsednika DPD Bled Janeza Andrejca zelo izkazali, saj je bilo organizirano za vse pomembne aktivnosti, pa tudi na sleherno podrobnost, ki je udeležencev olajšala delo in polepšala dan so bili pozorni. Ni naključje, da predsednik komisije za ekologijo pri Slovenski potapljaški zvezi Marko Gajič prihaja iz Bleda. Ob ključni pomoči prav tako domačina Sama Frantarja. Tudi letos sta domačo ekološko akcijo zelo uspešno izpeljala z osnovnimi šolami Bled in Radovljica. Za dobro voljo mladih in tudi vseh ostalih so s pravimi blejskimi kremšnitami in tudi siceršnjo podporo prispevali v Sava turizmu, za kar jim gre iskrena zahvala prav tako McDonalds Slovenija s finančno pomočjo in prehranskimi boni.

Posebna zahvala gre podjetju Spar Slovenija, ki v okviru svoje ekološke kampanje Razmišljaj EKOlogično potapljače pri čiščenju slovenskih voda sicer podpira že od leta 2017. V sklopu kampanje si prizadevajo za trajnostno ravnanje, zmanjševanje količine plastične embalaže ter za ozaveščanje o varovanju in ohranjanju okolja.

V akciji je sodelovalo 350 udeležencev od tega 110 potapljačev, ki so iz jezera pobrali slabih 150 kg odpadkov, med katerimi so se znašla tudi kolesa, gume in podobno, iz jezera odstranjevali invazivno tujerodno školjko potujočo trikotničarko.

Kot potapljači so se nam na čistili akciji pridružili tudi gostje:

  • Klemen Boštjančič, podpredsednik vlade RS in minister za finance
  • Anton Mežan, župan Občine Bled
  • Jure Leben, nekdanji minister za okolje in prostor RS

Razveseljivo je, da je odpadkov letos manj kot prejšnje leto, čeprav je tokrat bilo v akciji več udeležencev. To kaže na visoko družbeno odgovornost in ekološko zavest, k kateri zelo veliko prispevajo predvsem mladi, ki jih v šolah zelo uspešno učijo in vzgajajo v do okolja odgovorne posameznike.

Zelo pomenljiva je želja Janeza Andrejca, da si na eni od prihodnjih akcij želi priti le na piknik in da ničesar ne bo za čistiti. Prav piknik je tisti lep zaključek, na katerem se po uspešni akciji potapljači z veseljem spomnijo potopov, pa tudi velik rib in drugih lepot Blejskega jezera. Piknik je omogočilo podjetje SPAR Slovenija.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pomagali pri izvedbi letošnje ekološke akcije na Bledu – podjetju Spar Slovenija, podjetju Roto, Ribiški družini Bled, Občini Bled, Alpe Panon – McDonaldsu, Sava Turizem, Hotel Rose Bled,.. Iskrena hvala pa gre predvsem vsem potapljačem, brez katerih nobene podvodne ekološke akcije ne bi moglo biti.

prof. dr. Mitja SLAVINEC
predsednik SPZ