PAZI, POTAPLJAŠKA BOJA !

 

Ne moremo tako umirati !

Manijak z gliserjem je  s polno hitrostjo zapeljal mimo signalne potapljaške boje med zasidranim gumenjakom in obalo. Do smrti je povozil podvodnega lovca ter malo za tem poškodoval še drugega, ki je plaval zraven. Potnica na čolnu je začela kričati, ko se je zavedla, kaj so storili. Čoln se je kakih 200 metrov naprej ustavil in nato pobegnil …

Tako smo blizu otoka Žirje leta 2007 izgubili 33 letnega podvodnega lovca in športnega kolego Darka iz Šibenika. Kljub predpisani potapljaški signalni boji! Na začetku sezone se je podoben primer s smrtnim izidom zgodil v Italiji. Tudi v našem morju nismo več varni.

Nedeljski navtiki na svojih čolnih, gliserjih in gumakih največkrat sploh ne upoštevajo predpisanih potapljaških signalnih boj. V Fiesi kljub glasnim opozorilom glisirajo med potapljaškimi bojami skoraj do obale. Vse bolj se nam dozdeva, da kapitani teh plovil sploh ne vedo, kaj pomorska zastavica na vrhu potapljaške boje označuje in kaj morajo storiti, ko jo zagledajo v smeri plovbe.

Zgodilo se je že, da so potapljača, ki je na potopu sredi morja pred Ronkom vlekel za seboj predpisano signalno bojo na vrvici, cukali in vlekli ven. Kot je potem uspel povedati presenečeni morjeplovec na gliserju, sploh ni vedel, da je potapljač na drugem koncu vrvice in da mu je s tem, ko ga je izvlekel ven brez varnostne dekompresije,  ogrozil zdravje. Sinko na čolnu si je pač zaželel  pisane žoge z zastavico, za katero so mislili, da je nekomu ušla z obale.

Arijan je opisal primer, ko se je na morski površini pred Piranom pripravljal za potop v apnei, je mimo njegove potapljaške boje priglisiral vodni skuter in mu zapeljal čez hrbet. Skuter je kar odbilo v zrak, Arijan pa je za trenutek padel v omedlevico. Na srečo (!!!!???) skuterji vsaj nimajo propelerjev. Seveda se voznik skuterja ni niti ustavil, da bi pomagal.

Sicer pa navtike, ki vozijo slalom med bojami in znajo pokazati sredinec na opozorila, srečujemo tudi v Fiesi, v našem potapljaškem otroškem vrtcu, kjer se začetniki šele učijo potapljanja (fotografije so bile posnete 15.6.2008 v Fiesi):

1 2 mala-IMG_2492[1]_2393 mala-IMG_2493[1]_2394

In še je takih primerov s smrtnim izidom …

Nekateri dokumentirani primeri bližnjih srečanj:

 

Sodelujemo v akciji “Pazi, boja!”

Vsakemu se je že pripetil tak ali podoben incident, kjer mu je brnelo tik nad glavo in je pod vodo od blizu opazoval mehurčkasto sled vrtečega se propelerja. Ker je takih incidentov iz leta v leto več, je mednarodna organizacija DAN EUROPA sprožila preventivno akcijo ozaveščanja navtikov o pomenu in nujnem upoštevanju potapljaške boje.

Akciji smo se konec leta 2007 pridružili tudi mi!

20070923dan-akcija100m-eng-800px001_2038 20070923dan-akcija100m-ita-800px002_2039 20070923dan-akcija100m-slo-800px003_2040

Prijavite se. Brezplačno vam bodo poslali nalepke v SLO  jeziku, ki jih člani DAN Europa že poznamo. Nalepko nalepite na čim več mestih na kopnem, ki so v povezavi s plovili. Opozarjamo, da brez predhodnega dogovora z lastniki plakatiranje ni dovoljeno !

Nalepko nalepite v dogovoru z lastniki ali prosite njih, da to sami storijo, na mestih, ki so v povezavi s plovili:

  • na dostopih na pomole in priveze v marinah,
  • na navtičnih črpalkah za gorivo,
  • na navozih za spust plovil v morje,
  • v specializiranih navtičnih trgovinah, v avtokampih, turističnih lokacijah ob morju,
  • v čolnarnah,
  • v izposojevalnicah vodnih skuterjev,
  • v navtičnih, potapljaških, jadro klubih, surf klubih …

Preventivni akciji se lahko pridružite tudi neposredno na naslovu http://www.daneurope.org/web/guest/safety, kjer lahko sami naročite nalepke v izbranem jeziku. Tam lahko take in podobne incidente tudi prijavite (zaenkrat za evropsko  statistiko).

Za sodelovanje v akciji nam pošljite izpolnjeno prijavo  na naslov spz@spz.si .

Dokumenti za prijavo k preventivni akciji

Fotografije DAN nalepk na terenu

Vabimo vas, da nam v podporo projektu pošljete na naslov www@spz.si v objavo fotografije mest, kjer ste zalepili nalepke.

dokumenti_26_1_2011_tn_20110417-NovaSub-Kamnik-Rabac-boat_2900 dokumenti_26_1_2011_tn_20110403-PLKKoper-klubskikombi_2901 dokumenti_26_1_2011_tn_2011-MBP-P3185072_2893

 

Povezane slike: