1Maja Zavrtanik, sedemnajst letna članica Športnega in kulturnega društva Vodan iz Nove Gorice, je zastopala Slovenijo na 32. Festival mondial d image sous marine Antibes v Franciji (www.underwater-festival.com) v tekmovanju za Miss Plongee – mis potapljanja. V konkurenci devetih finalistk iz Italije, Francije in Rusije je zasedla prvo mesto in tako postala Miss Plongee za leto 2005.

Vstopnico za finale si je Maja prislužila že letos junija, ko je osvojila drugo mesto na italijanskem tekmovanju v mestecu Bergeggi na Ligurski obali (več …).

Finalno teknmovanje v Franciji je potekalo 28. oktobra. Tekmovanje se je pričelo v slikovitem bazenu na prizorišču Antibskega festivala. Bazen je izdelan iz transportnega kontejnerja, v katerega so vgrajena tri okna, skozi katera sodniki ocenjujejo izvedbo točke: vsaka tekmovalka izvede lastno koreografijo v potapljanju na dah. Tri metre globok bazen, ki služi predvsem za promocijo potapljanja, ima seveda vgrajene vse potrebne priprave za sprotno prečiščevanje vode. Finalno tekmovanje se je v večrnih urah nadaljevalo s predstavitvijo tekmovalk na glavnem odru festivala, tako v kopalkah kot v obleki, ter s pogovorom z moderatorji.

Vse nastope tekmovalk je spremljala in ocenjevala osemčlanska strokovna komisija, ki jo je vodil Gianni Risso, glavni organizator tekmovanja. Sodniki so ocenjevali sproščenost tekmovalk, izvirnost in trajanje vaje v vodi, ter eleganco, lepoto ter osebnost na večerni predstavitvi. Vse kandidatke so zahteve opravile z odliko.

V soboto 29. oktobra je v glavni dvorani Kongresnega centra v Antibesu potekala razglasitev najboljših v vseh kategorijah festivala.

Festival v Antibesu je najstarejši in najpomembnejši svetovni festival s področja podvodnega snemanja. Na njem vsako leto podelijo nagrade za najboljše podvodne fotografije, filme, diaprojekcije, najboljšo knjigo, spletno stran, glasbeno delo na temo morje, potapljaški vodič itd. V štirih dneh, kolikor traja festival, si ga ogleda več deset tisoč ljudi s celega sveta. Poleg vsega, vsako leto na festival povabijo posebnega gosta, kateremu namenijo večer. Letost sta to bila zakonca Lotte in Hans Hass, pijonirja moderne podvodne fotografije in podvodnega snemanja.

Podelitev nagrad je začela prav razglasitev zmagovalke tekmovanja Miss Plongee. Napovedovalec je najprej predstavil drugo spremljevalko, Italijanko Lauro Polpettini, nato prvo spremljevalko Fanny Ruoppolo in nazadnje našo Majo. Veselje maloštevilne slovenske ekipe je bilo neizmerno – veliko pa je bilo tudi ponosa, saj je mala Slovenija tudi tu dokazala da v svetu nekaj pomenimo.

Smiljan Zavrtanik
PREDSEDNIK DRUŠTVA VODAN

Na fotogalerijo…