Fotograf Borut Furlan

Borut Furlan portret.previewV Ljubljani živeči podvodni fotograf Borut Furlan, po poklicu magister kemije, se je rodil leta 1959 v Postojni.

S potapljanjem se je začel ukvarjati leta 1977 in v času izida te knjige beleži preko 4000 potopov iz večine morij sveta.

V svet podvodne fotografije je vstopil kot samograditelj podvodnih ohišij leta 1979 in se kmalu pričel ukvarjati s tekmovalno fotografijo. V desetletnem obdobju od 1994 do 2003, ko je prenehal s tekmovanji na domačih tleh, je bil vsakoletni državni prvak Slovenije v splošni podvodni fotografiji, med številnimi nagradami osvojenimi v tujini pa sta najpomembnejše 3. mesto na svetovnem prvenstvu v podvodni fotografiji (Egipt, 2000) in nagrada “Best of Show” na festivalu “Our World Underwater” (ZDA, 2008).

Svoja dela objavlja v številnih domačih in tujih publikacijah, med drugim v več kot 50 različnih revijah (objavljenih ima več kot 60 naslovnic), izdal je nekaj avtorskih koledarjev, s fotografijami je sodeloval pri opremi 22 knjig, leta 2006 pa je pri založbi Didakta izdal prvo slovensko podvodno fotomonografijo Tihi svetovi.

Pri potapljanju v domačem morju je odkril tudi nekaj za Jadran novih vrst živali, med katerimi so najodmevnejše najdbe: ustnjača Lappanella fasciata (Sušac, Hrvaška, 2005), murena Enhelycore anatina (Vis, Hrvaška, 2010) in goli polž Cumanotus beaumonti (Piran, Slovenija, 2005).

V letu 2013 izide njegova naslednja fotomonografija: Piran, kjer se srečata mesto in morje. Vse fotografije v pričujočem koledarju so bile posnete v sklopu tega projekta. Lokacije fotografij so zato izključno okoli Piranske punte in v ribogojnici Fonda.

http://www.borutfurlan.com