Fotografinja Irena Čok

irenaIrena Čok je potapljačica z več kot 20-letnim stažem, s podvodno fotografijo se ukvarja dobrih 15 let.

Prvi potapljaški tečaj je opravila leta 1993, 2005 postala inštruktorica rekreativnega potapljanja, 2011 pa zaključila tečaje tehničnega potapljanja.

Fotografira od 1998, z vidnimi rezultati na natečajih in tekmovanjih je opozorila nase po letu 2000. Mednje sodijo najvišje uvrstitve na mednarodnih natečajih v podvodni fotografiji Vodan  -(Grand Prix) in državnih prvenstvih (večkratna državna prvakinja) ter uspešna udeležba na svetovnih prvenstvih v podvodni fotografiji, tako v vlogi asistentke, fotografinje ali vodje reprezentančne ekipe. Zadnja leta sodeluje v žirijah tekmovanj in natečajev v podvodni fotografiji. Njenemu fotografskemu napredku je botrovala včlanitev v Društvo za raziskovanje morja in podvodne športe Ljubljana – DRM Ljubljana, ki je že dolga leta zelo močno na področju podvodne fotografije. Borut Furlan se je izkazal kot nesebičen mentor, ki je znal in zna najti odgovor na vsako tehnično in vsebinsko fotografsko vprašanje marsikaterega DRMjevca.

V Slovenski potapljaški zvezi je nekaj let uspešno vodila Komisijo za podvodno fotografijo, film in video. V matičnem društvu DRM Ljubljana je bila vodja sekcije za podvodno fotografijo, z letom 2014 je postala predsednica DRM Ljubljana.

Trenutno je vpeta v novo društveno funkcijo, poleg tega pa je aktivna tudi v več društvenih sekcijah: v sekciji za podvodno fotografijo pomaga pri organiziranju foto tekem in žiriranju, kot CMAS inštruktorica je aktivna v sekciji za izobraževanje pri izvajanju potapljaških tečajev, aktivna je tudi v sekciji za stažne potope, kjer pomaga organizirati in izpeljati stažne potope in potapljaške tabore. Od 2013 je tudi članica društva PLK Koper, sodeluje predvsem v njeni sekciji za tehnično potapljanje, od 2015 je članica Nova sub iz Kamnika, prav tako v sekciji za tehnično potapljanje.

Objavila je že veliko člankov in reportaž s podvodnimi fotografijami, sodelovala pri več fotografskih razstavah, tudi pri koledarju SPZ.

Več njenih fotografij najdete na: www.irenacok.com.

 

Potapljaška nezgoda Irene Čok 8.8.2023