Potapljaške nezgode

 
Potapljaški incident bi lahko opisali kot nepričakovan, neprijeten dogodek, ki prekine normalen potek potopa. Potapljaški incident lahko kaj kmalu preide v potapljaško nesrečo, to je dogodek, kjer je kdo od udeležencev lahko tudi poškodovan ali celo tragično premine.

Naš namen je obravnava prav vseh takih dogodkov in na ta način omogočiti prenašanje praktičnih izkušenj med vse potapljače.

Ne želimo analizirati le najhujših dogodkov. Za varnost potapljanja so zelo pomembni prav tisti »manjši« incidenti, ki so se prav gotovo že marsikomu zgodili (puščanje regulatorja, nedelovanje inflatorja kompenzatorja plovnosti, izguba plavuti med potopom, katapultiranje …) in vaše izkušnje z njimi, ki jih želimo podeliti z ostalimi potapljači.

Incidente, nesreče želimo analizirati, ugotoviti, kaj je šlo narobe in iz tega izluščiti nasvete, postopke, ki bodo vsem nam potapljačem pripomogli k večji varnosti potapljanja v prihodnje.

Seveda to ne bo možno brez vašega sodelovanja. Vabimo vas, da nam ob kakršnem koli incidentu, ki ste ga doživeli osebno ali ste le slišali zanj, pošljete opis dogodka (oz. izpolnite obrazec-poročilo).  S pomočjo analiz incidentov oziroma nesreč, bomo vsako leto pripravili skupno poročilo o teh dogodkih, ki bo objavljeno na naših spletnih straneh in prosto dostopno vsem potapljačem. Vsa poročila in analize bodo popolnoma anonimne.

Izpolnjeno poročilo oz. opis dogodka nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov varnost_potapljanja@spz.si ali enostavno tako, da na dnu obrazca Poročilo kliknete na gumb »Pošlji obrazec po e-pošti«. Lahko ga tudi natisnete in pošljete v zaprti ovojnici na sedež Slovenske potapljaške zveze, Celovška cesta 25, Ljubljana, s pripisom Za varnost potapljanja.

Predsedstvo SPZ
za varno potapljanje

*** Na pregled dosedaj prijavljenih incidentov … 

Poročilo o potapljaškem incidentu oz. opis dogodka, ki ste ga doživeli vi ali ste slišali zanj, nam lahko pošljete na naslov: varnost_potapljanja@spz.si