V soboto 25. maja 2024 je na Bledu potekala vaja celotnega sestava Podvodne reševalne službe Slovenije (PRS). Vajo sta organizirala in vodila Simon Las – načelnik PRS in Meta Jereb Zupančič – vodja reševalne postaje Bled (RP Bled).

Predpostavka vaje je bila, da se je na jezeru prevrnila pletna z 12 turisti, kateri so bili pogrešani. Ker se je med iskanjem pogrešanih na obrežju jezera zbralo mnogo ljudi, je voznik avtomobila, ki ni bil pozoren na cestišče, izgubil oblast nad vozilom in po pobočju zapeljal v jezero. Voznik se je rešil, vozilo pa je potonilo na dno jezera in ga je bilo prav tako potrebno najti in dvigniti.

Aktiviran je bil celoten sestav PRS s plovili in specialno opremo, kar pomeni, da je bilo aktiviranih 16 reševalnih postaj organizacijsko razporejenih v 5 skupin.

Sam scenarij vaje je predvideval, da vsaka skupina PRS dobi svoj sektor za delovanje. Naloga skupine reševalnih postaj je bila, da se sama organizira na nivojih vodje skupine in vodje RP, s svojo logistiko (plovila, radijske zveze, varnost reševanja, tehnika preiskovanja) ter samostojno izvede naloge.

Na vaji je bil zaradi velikega števila udeleženih potapljačev reševalcev v vodi ter izjemne zahtevnosti vaje (globina preiskovanja vsaj 25 metrov, temperature vode 7 stopinj Celzija in slabe vidljivosti na dnu 1 – 2 m) dan poseben poudarek na varnosti reševalcev, radijski komunikaciji med plovili RP, vodji skupin ter vodstvom vaje na obali.

Plovni režim in sama odlična komunikacija sta pokazala, da so usposabljanja iz prejšnjih let obrodila sadove. Resnično je vse potekalo na zavidljivo visokem nivoju. Na vaji so bil uporabljeni tudi sonar (iskanje vozila), podvodni robot (iskanje vozila, pogrešanih oseb), podvodna padala za dvig, podvodni skuterji. Na vaji je sodelovalo 94 pripadnikov PRS (27 inštruktorjev potapljanja, 60 CMAS P3 ali ekvivalent potapljačev, ter 9 potapljačev CMAS P2 – pripravnikov). Pomoč pri dvigu vozila iz vode nam je nudil PGD Bled, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. 

DPD Bled je kot vedno izvedel odlično logistiko. Ponovno smo dokazali ,da je PRS odlično organizirana reševalna služba z visoko usposobljenimi podvodnimi reševalci.

Simon Las
Načelnik PRS

(foto razni)